Monday 23 November 2009

Torrlagd flod


Den en gång så stolta Barada-floden (som även gett namn åt den odrickbara lokala ölen med samma namn), som flyter (flöt) genom Damaskus. Numera sorgligt torrlagd, liksom de flesta floderna här.

Tydligen fanns det minst sju floder kring Damaskus i gamla tider, och det var troligen därför folk valde att bosätta sig i detta område. I alla fall enligt en teori av en syrier jag frågade om varför folk för flera tusen år sedan bosatte sig på en plats omgiven av stenöken.

Det här med vatten i den här regionen är inte att leka med. I de flesta stadsdelarna stängs dricksvattnet av klockan 13, så det gäller att fylla vattenflaskor. Sedan sätts vattnet inte på förrän klockan 6 morgonen därpå. I stadsdelar längre ut händer det ofta att kommunen stänger av vattnet plötsligt och utan förvarning. Ingen får veta hur länge. Många har därför stora tankar på taket, även inne i stan, så kranarna är inte helt torrlagda. Men i till exempel Gamla stan går det inte att använda tvättmaskinerna på eftermiddagar och kvällar.

Inte konstigt att landets regering på senare år försöker göra allt för att bli kompisar med Turkiet, som styr tillflödet av vatten i floderna Eufrat och Tigris. Vatten är verkligen politik.

Och i de sunkigare stadsdelarna stängs också elektriciteten av lite random, till folks stora förtret. "Nu säljer regeringen el till utlandet igen", kan folk höras sucka surt, men vem vet om det är sant eller inte. Mellanöstern är ju även känt som konspirationsteoriernas högborg. ;-)

No comments: