Sunday 1 April 2007

Fredag 30/3 Turistklädsel


Så fort solen tittar fram blir turisterna som galna. När temperaturen går över 15-18 grader verkar västerlänningarna vara tvungna att klä av sig. När turisterna går runt halvnakna går marockanerna runt i jellabor av ylletyg, tröjor i flera lager, jackor eller till och med dunjackor.

Här anses det inte ok att män går runt i korta shorts. Män ska inte visa sina fulhåriga ben, långbyxor är att föredra tycker man här. Kvinnor ska helst ha kjolar, byxor eller shorts från knähöjd och neråt. Kortkort funkar inte så bra i medinan. Bägge könen bör helst ha axlarna täckta. Att gå runt och visa halva ryggen, barmen och bh-banden uppskattas inte. Tyck vad ni vill om det, men det är ett faktum.

Många turister klär sig förstås helt schysst, men allt fler går mer och mer avklädda. Kvinnor i jätteurringade linnen. Tjejer i korta tajta linnen som visar halva magen. Män i linne och korta shorts. I Marrakech medina och de slingrande gränderna såg man fram till för några år sedan nästan aldrig turistkvinnor i kortkorta shorts eller klänningar (som hon på bilden), och urringade tajta linnen med blottade barmar. Numera är det inte en ovanlig syn.

Inte för att jag är moralist, men det skadar aldrig med lite inkännande respekt. Det här är ändå en kultur där den kroppsliga personliga integriteten värnas mer än i väst när det gäller hur kroppen blottas. (Kontemplera en stund över hur man värnar sin integritet som världen ser ut idag). För övrigt svettas man faktiskt inte ihjäl om man har något som täcker axlarna och som går ner över knäna, särskilt inte nu när temperaturen inte ens är i närheten av 35-40 grader.

Men de senaste fem åren tycks många västerlänningar här inte längre bry sig om att tänka på vilken kultur de besöker. Samtidigt noterar jag och många andra som har varit här regelbundet att den konservativa islamismen ökar. Jag ser allt fler unga religiösa män på gatorna, de har skägg, är klädda i jellaba och bär ofta en virkad vit mössa. (Att bära jellaba innebär dock inte att man är islamist, det är kombinationen av skägg och mössa). Man ser också allt fler kvinnor som täcker hela ansiktet.

En av sufikvinnorna berättade att de flesta moskéer inte längre håller öppet hela dagarna - endast vid bönetiderna - för att moskéns ledning inte vill eller fått uppdrag av kungen och regeringen att se till att islamisterna inte ska komma in och kunna predika sitt ensidiga budskap.

Islamismen får också ett starkare grepp ju mer västerlänningar på besök struntar i att respektera den marockanska kulturen. Så vi har själva en viss del i att den religiösa extremismen ökar.

Men de flesta marockoner är snälla och väluppfostrade och säger oftast ingenting när de ser avklädda turister. Förutom kanske yngre trashiga killar, som inte helt taget ur luften har vissa fördomar mot halvt avklädda västerländska kvinnor, ibland får man ta konsekvenserna av sitt agerande säger jag som ändå är feminist och ogillar otrevliga och icke-respektfulla killar. Men man får också vara pragmatiker och inse att det finns andra kulturer än en hyper-feministisk skandinavisk-svensk jämställdhetsagenda som går ut på att blotta sig så mycket man vill i frihetens anda. Det funkar inte så överallt i världen, även om det också finns en feministisk rörelse också här i Marocko.

Anyways. Innerst inne tycker de flesta marockaner att det är lite dålig stil att gå så avklädda som en del västerlänningar envisas med att göra. De kan inte riktigt förstå varför folk på besök i deras land inte kan visa större respekt för den här kulturens klädkod. På något sätt verkar det som att en del västerlänningar blir så provocerade av att klädkoden är en annan här, så att de på rent trots, som genom en sorts undermedveten och praktisk chockterapi försöker ”uppfostra” marockanerna att man minsann ska få gå klädd hur man vill genom att provokativt klä sig halvnakna.

Men jag tycker att det är schysstare när besökare har den goda smaken att i någon mån respektera folk på det ställe de besöker genom att vara lyhörda för klädkoder. Det handlar inte om att burka är kravet. Avklätt och tajt mode är överskattat. Jellbor är skitsnygga, trots att de är långa och inte ett dugg tajta. Jag tycker att det skulle vara snyggt om killar och män i Sverige klädde sig i dessa "klänningar" ;-). Dags för lite rethinking kanske.