Saturday 24 November 2007

Error in Syria

Landade i Syrien igar natt. Idag skulle jag in pa bloggen for forsta gangen sedan i april. Det forsta som hander ar "ERROR". Stora feta bokstvar. "The requested URL could not be retrieved".
Ah meh vad fan, tankte jag!
Sa klart att det inte gar att komma at alla webbsajter i det har landet. Men folk ar ju sallan dumma i huvudet - sa killen pa internetcafet, som vi hittade med hjalp av en snall irakiska som vi fragade pa gatan - knappade vant in lite andra IP-nummer. Inte forsta gangen det hande.

"Det ar bra att ha flera linor", sade han och tillade flinande, "vi ar ju i Syrien".

Irakiskan hade bott i Damaskus drygt ett ar som flykting och upplyste oss om att inga irakiska flyktingar far jobba i Syrien, varken som anstallda eller ha egna foretag. Blir ju lite svart for dem att forsorja sig. Sjalv hade hon jobbat pa arbetsmarknadsdepartementet hemma i Bagdad.

Syrien har blivit riktigt high-tech sedan jag var har for typ fem ar sedan. Nu finns det roamingavtal med utlandska mobiloperatorer, sa hemmamobilen fungerar. Det kostade 500 syriska pund (ungefar 50 kronor) att kopa ett lokalt kontantkort till mobilen, da ingick 400 pund att ringa for. Prisvart far man saga. For oss. Har ar en normallon bara runt 600 kronor i manaden.

Men for att fa kopa kortet var man tvungen att visa upp passet, lamna fingeravtryck och bli registrerad i nagon dator, som man ju bara kan ana vart den ar kopplad...
"It's for your security", havdade den i och for sig trevliga mannen som hjalpte oss med allt och dessutom kunde engelska.

Men inga nyheter fran presidentvalet i det lilla grannnlandet vid kusten ens pa BBC World imorse. Hur skumt ar inte det? Kan man misstanka att det finns en syrisk variant av BBC World.