Tuesday 10 April 2007

Måndag 9/4 Viktig 60-årsdag

Idag var det en mycket viktig dag i Marockos historia - nämligen 60 år sedan framlidne kung Muhammed V besökte Tanger och höll ett tal där den 9 april 1947.

”Jaha, än sedan då”, kanske ni säger, ”kungar far väl jämt hit och dit och håller tråkiga tal”.

Då säger jag så här: 1947 var Marocko fortfarande under fransk ockupation och kungens besök i Tanger hade att göra med att han stödde den nationella motståndskampen mot fransmännen. Besöket var djupt symboliskt.

Fransmännen ockuperade Marocko 1912 och kung Muhammed V var en marionettfiguer under det franska ”protektoratet”, som det kallades. (”Protektorat”, som i engelskans ”protect”, typ ”skydda” marockanerna, bah vilka ruttna undanflykter kolonialmakter alltid hittar på!).

En historiker förklarade på radionyheterna lite mer om den viktiga dagen 1947:

”Kungens besök och tal i Tanger var mycket viktigt på många sätt. Då, för att det var ett tecken på Marockos ambition att återvinna sin frihet från det franska kolonialväldet. Muhammed V visade världen att Marocko var kapabelt att ta ansvar för sina egna interna och externa angelägenheter och bli en oberoende stat”, sade historikern.

”Idag 60 år senare tänker vi fortfarande på kungens gest, det var en mycket viktig början till ett oberoende Marocko”, sade mannen på radion.

I alla Marockos städer demonstrerade folk den här dagen 1947. De ville visa att de stod bakom kungen i kampen för självständighet. Sedan följde en massa struliga år. 1953 blev hela kungafamiljen landsförvisad till Madagaskar, kungen hade börjat bli för ”stöddig” mot fransmännen.

Först 1956 insåg fransmännen att det här med kolonier är föråldrat och inget bra för landets image som modernt och demokratiskt, så Marocko fick bli självständigt. Kung Muhammed V återvände från exilen, hyllades av folket och det var frid och fröjd ett tag. (Sahara-frågan, som eventuellt håller på att lösas nu, visar väl på hur många före detta koloniserade länder efter självständigheten tar med sitt ett liknande arv av kolonialtänkande...).

Hur som helst: Den nästföljande kungen, Hassan II, som efterträdde Muhammed V när han avled 1961 var väl kanske inte lika uppskattad, för att uttrycka sig diplomatiskt. (Ni kan ju googla lite själv och se vad ni hittar). När han avled 1999 efterträddes han av sin son, den nuvarande kungen Muhammed VI, som tycks vara en modern man som vill förbättra landet på många sätt.

Till exempel det här med att ge kvinnor större rättigheter, som gjort att han motarbetas av konservativa islamister. Men faktum är att redan nuvarande kungens farfar, alltså Muhammed V, lät sina döttrar gå utan slöja på 1940-talet för att visa att saker och ting skulle förändras. Men vissa förändringar tar mer tid än andra, särskilt sådana som har med kvinnors rättigheter att göra.

(Jupp, jag har "lånat" bilden från nätet, från wikipedia, så det borde väl vara ok?).