Wednesday 19 December 2007

Mannen med bensinhästarna

Den här mannen är innehavare av en bensinstation på vägen ner mot Döda havet. Man kan fika på uteserveringen under solskydd och köpa falaffel.

Innehavaren har tydligen någon eller några släktingar i Sverige, men exakt var vet han inte, trots att de bott där i över 20 år.

Inte första gången jag hört den historien. Verkar som att folk här har för mycket annat att tänka på än att fundera på detaljerade platsangivelser om var släktingar i exil befinner sig i världen.

Har man dessutom Västbanks-ID-kort är det näst intill omöjligt att få visum till andra länder. (För att inte tala om Gaza. Därifrån har i princip ingen palestiner fått åka ut på fyra, fem år). Man misstänks troligen vilja söka asyl i det landet. Inte så konstigt. Skulle man säkert själv göra om man var i samma situation.

Det är i alla fall sådana människor som kallas ”statslösa palestinier”. Så för de flesta räcker det med att veta vilket land släktingarna har flyttat till, för det är sällan folk härifrån har möjlighet att åka på semester långväga. (Undantaget de så kallade ”israeliska araberna”, vilket är de palestinier som inte kördes ut ur sitt land när Israel skapades, vilket föregick av etnisk rensning av ”Palestina”). Här jobbas det dessutom mycket.

Bensinstationsinnehavaren med släktingar i Sverige har också minst två hästar, som står parkerade bakom bensinstationen.

När han får besök av taxichaufförer han känner tar han fram hästarna och gullar lite med dem på uteserveringen. Naturligtvis dyker det upp någon obligatorisk nyfiken i bakgrunden. Händer alltid här.

På bilden syns den lilla hästen. Det finns också en större, vit häst. Bägge är tydligen av fin arabisk sort.

Månlandskap kring vägen

Babblade med en taxichaufför som i över 20 år kört passagerare till eller från gränsövergången vid Allenby. Den som ligger nere vid Döda havet, cirka 400 meter under havsnivån.

På väg ner passerar man ett märkligt landskap. Skulle kunna vara med i någon Star Warsfilm.

Jag frågade taximannen om han någonsin tröttnat på landskapet omkring honom när han kör genom de karga bergen.

"Never", sade han.

Åsnorna återkomst

Vet inte om det är sant eller inte. Men det verkar som att åsnorna återkomst är på gång. De tycks äntligen börja få verklig uppskattning för sin arbetsinsats.

Tidigare var åsnor i princip gratis. Numera kostar de runt 10.000 kronor. Sägs det.

Det är i alla fall sådant man får höra om situationen på Gaza nuförtiden.

Skämtet eller förändringen av synen på åsnorna beror inte på att traditionen av att tala illa om åsnor (inte bara i den här delen av världen) har förändrats.

Det är bara en reell effekt av den israeliska bojkotten mot Gaza, som innebär att det knappt finns någon bensin att tillgå längre.

Då är det inte så konstigt att en åsna plötsligt blir ett transportalternativ, hellre än att gå till fots och bära allt själv.