Friday 6 April 2007

Onsdag 4/4 Omaka par

Taxistrejken fortsätter och det är svårt att ta sig runt om man inte har egen bil eller moppe, som många har här. Turisterna håller sig mest runt Djema el Fna och i basaren, så basarägarna är nog glada och tjänar mer pengar än en vanlig dag.

Som vanligt har vi varit på viss spaning, för efter ett tag är det svårt att inte börja se vad som pågår omkring en utanför turisternas musei- och shoppingvärld. Det vi är ute efter är de ”ojämna” par som man ser här lite titt som tätt. Typ kvinnor 50+ som går runt med killar som är runt 20 år.

Eller mindre attraktiva och oftast småkorkade europeiskor som blivit uppraggade av marockanska killar, vars främsta mål är att ta sig till väst. Ofta är dessa killar ganska outbildade, men man får väl ge dem cred för den drivkraft och charm de uppvisar i uppraggandet av dessa rätt blåögda och naiva tjejer. Mer om det 19/3.

Det är lätt att få intrycket att känslorna inte alltid är lika starka från bägge håll när det väl blir giftermål. Är det mindre av den varan från killens håll har han att stå ut med att vara gift i två år innan han kan skilja sig och ändå ha kvar sitt uppehållstillstånd i Europa. Men det tycks det vara värt för många.

Vi såg ett typexempel idag. Mindre attraktiv skandinaviska med ganska stilig förortskille. Hon ganska utbildad, han mer outbildad. De träffades på stranden i Agadir, inte helt ovanligt. Inom kort ska de gifta sig, sedan flyttar han till Sverige. Men de kan knappt prata med varandra på samma språk.

”Om fem år när de lärt sig prata med varandra kommer de att inse att de inte har något gemensamt”, sade min cyniska väninna och skrattade rått.

En utbildad, berest, egenföretagande marockan som vi känner här i Marrakech, en man som sett mycket av turister och som träffade skandinaviskan och hennes kille suckade djupt.
”Inte ännu ett sådant par”, var hans trötta kommentar.

Och som vanligt började dagens nyheter på radion med vad kungen hade gjort. Dagens stora händelse var att han invigt ett nytt sjukhus någonstans. Sjukhuset är döpet efter den nya prinsessan, som heter Khadija.

Den nyhet som kom först på femte plats i sändningen var att sju personer nu ställts inför rätta för den bombning av ett internetcafé i Casablanca som utfördes den 11 mars i år. En nyhet som jag inte har sett rapporterad i svenska medier. Har ni? Märklig nyhetsvärdering ibland.