Sunday 8 April 2007

Fredag 6/4 Ingen påsk

Långfredag och inte den minsta lilla påskstämning. Inte så konstigt, det är ju ett muslimskt land. Koutoubiamoskén syns överallt i stan. Den enda påskkänslan skulle kanske vara invasionen av spanjorer, som kommer hit under sin Semana Santa, heliga veckan. Men de shoppar mest hejvilt och är extremt högljudda, så något religiöst över det hela är det inte.

Är fortfarande dunderförkyld, sitter mest hemma och pluggar. Lyssnar på radio och gör små analyser av nyheterna. På de franska och arabiska nyheterna toppar de oftast med något om konflikten i Israel-Palestina eller hur många som dött av bomber i Irak. På de engelskspråkiga nyheterna talar de aldrig om sådant. Konstigt. Tänker de att lyssnarna främst är turister som inte vill få veta vilka tråkigheter som händer i världen?

Idag var enda gången hittills som de engelska nyheterna inte började med vad kungen gjort. Toppnyheten var att taxistrejken är över. Det var tal om att den skulle pågå en hel vecka. Strejken organiserades av det Nationella Transportarbetarförbundet. Man fick dock inte reda på om de strejkande fått gehör för sina krav.

De engelska nyheterna är ofta rätt intetsägande, nyhetsuppläsaren pratar så sluddrigt att man inte riktigt hör vad det handlar om och nyheterna har inte mycket substans.

Efter toppnyheten om strejken fick man vet att kungen mottagit någon hög person i sitt palats i Marrakech. Men det man ville veta - vad de pratat om eller vad de kommit fram till - framgick inte. Konstig nyhetsvärdering. De arabiska och franska nyheterna är verkligen bättre. Synd bara att jag inte förstår lika mycket av dem.

Sedan fick man veta att våld mot kvinnor främst sker i hemmet av familjemedlemmar. Ingen ny sanningen för mig och många andra, men den tål att upprepas. Mellan december 2005 och oktober 2006 anmäldes runt 20.000 fall av våld mot kvinnor i Marocko. (Då kan man tänka på att det fortfarande är socialt tabubelagt att rapportera om sådant, så mörkertalet lär vara högt). Som en jämförelse kan man också tänka på att Marocko har ungefär 30 miljoner invånare och att det i Sverige - med nio miljoner invånare - varje år officiellt också anmäls omkring 20.000 fall av våld mot kvinnor.

”It’s against human rights and the rights of women”, sade en expertkvinna på radion. Lösningen är att utbilda barnen, tyckte hon. ”Så att de undviker att vara våldsamma. Bara då kan vi hoppas på en bättre framtid för kvinnorna”, sade kvinnan vars namn jag missade.

Det ska också startas en gratis telefonlinje för att ge juridisk och psykologisk hjälp åt misshandlade kvinnor fick man veta. Alltid något för de kvinnor som får stå ut med våldet nu och hoppas på en bättre framtid om 20-30 år när de nya, mindre våldsamma barnen vuxit upp.

Nyheterna berättade också att kungen invigt den första konferensen om ”Human development” i Afrika. Oklart vad som egentligen skulle komma ut från den, någon sorts samarbete, men det lät mest som fluffiga ord.

Sedan talades det om att öppna fler förskolor. Det är bra för då kan man förbereda barn för att bli ”utbildningsbara”, det vill säga få dem att tycka att det är kul att gå i skolan och plugga, sade en ansvarig man. Nyheten visar på hur utbrett hemmafrusamhället är, att de flesta barn därför är hemma tills de börjar skolan, och att inte alla barn är särskilt motiverade för studier.

En första nationell konferens för 1.000 marockanska arkitekter pågår också, rapporterade de engelska nyheterna. Jag undrar just hur lite det pågår eller hur den engelskspråkiga redaktionen gör sina nyhetsvärderingar när man rapporterar om sådant. Tänk om våra nyheter var fulla med rapporter om vilka yrkesförbund som har konferens, det anser vi inte direkt vara nyheter. Nyhetsvärderingen är olika i världen, det är helt klart.