Tuesday 6 March 2007

Tisdag 6/3 Djema el Fna


Idag fick jag sova ut, det var skönt att inte vakna under en diskbänk till ljudet av marockanska köksor som skrattar och flamsar. Mina nya fönsterluckor är dessutom snyggare än på hotellet.

Efter frukost lyckades komma igång med det jag ska, så framåt eftermiddagen kande jag mig nöjd och hungrig och tog en sväng genom gränderna till ormtjusartorget Djema el Fna. Satte mig på en rätt turistig restaurang, men utsikten över torget fick uppväga nackdelarna.

Turisterna flöt runt i par eller förvirrade grupper och som vanligt trummade gnawa-killarna och dansade transig dans. Tyvärr tog jag bilden med kameran stående och den här automatiserade bloggredigeraren har ingen knapp där man kan vända bilden. Det får bli en sådan bild en annan dag.

Vid 16-tiden börjar förberedelserna för kvällens matparty, alltså alla de mobila restauranger som rullas ut på torget och där man kan äta god mat billigt. (Har aldrig blivit magsjuk).

Sedan gick jag in i den stora marknaden och tappade som vanligt bort mig i gränderna, trots mitt goda lokalsinne. Men det tycks inte funka i två städer här i världen, den ena är Amman och den andra är Marrakech. Om man tar av från de stora gatorna i marknaden tappar man snart riktningen. Men jag hittade ut efter ett tag.

Köpte några arabiska CD-skivor med ny popmusik, så att jag kan roa mig på mitt rum där jag inte har tv.

Inhandlade också de där röda oliverna längst fram på bilden med den bistra olivfarbrorn. Köpte också av den sorten som ligger två snäpp bakom de röda. Total kostnad för kanske 300 gram oliver, sex kronor. Prisvärt får man säga. Dessutom goda. Nu ska jag gå och handla lite ost, bröd och annat som passar till oliver.