Saturday 15 December 2007

Jag hade fel...

... för sedan jag var här sist har det hänt något.

Numera ser man faktiskt ganska många judiska turister i vissa delar av gamla stan. Dock kanske inte närmast Damaskusporten, som uppenbart ligger i de arabiska delarna.

Men i kvarteren nära Klagomuren har utbudet i turistaffärerna förändrats, även så klientelet som går runt i gränderna.

I den här turistaffären hade majoriteten av tishorna ett liknande budskap. Till exempel: "America dont worry, Israel is behind you" eller "Superjew".

Övriga tishor hade text på hebreiska, och gjorde bland annat reklam för Hard Rock Café på hebreiska. Antalet kippor (judiska hättor för män) som finns i affärerna har också helt klart ökat. Samt judiska ljusstakar.

Något har helt klart hänt.

De jag pratat med som inte är judar tycker att det är ansträngande att israelerna så burdust åter "invaderar". Till exempel att många israeler anser att alla affärsinnehavare självklart borde kunna tala hebreiska.

På väg mot klagomuren

Sådana här killar ser man ofta vid Jaffa-porten i Jerusalems gamla stad. Alldeles intill ligger Davids torn. Jaffa-porten ligger närmast de judiska delarna av Jerusalem som inte ligger i gamla stan, vilket innebär att de som tar den vägen inte möter allt för många palestinier.

De två killarna är på väg mot Klagomuren. När jag tog bilden var det sabbat, den judiska helgen som varar från fredag kväll till lördag kväll. Sabbaten utannonseras med tut över stan. Ungefär som svensk krigsvarningsövning varje måndag i början av månaden.

Just de här killarna är ganska modesta för att vara ortodoxa judar, eftersom de inte har långa krulliga lockar vid tinningarna.

Man ser också ofta män med kvarnhjulshattar på huvudet, alltså iklädda det gamla östeuropeiska modet för män som rådde på 1800-talet. Det finns säkert en massa sociologiska undersökningar som har utrett varför ett sådant gammaldags mode konserverats.

De ortodoxa judarna går klädda likadant året runt. Särskilt sommartid blir det mycket varmt, temperaturen i Jerusalem passerar då oftast 35-40 grader.

Typ 1000-årig gata?

Hur gamla kan de här gatstenarna vara? Typ några tusen år?

Det är i alla fall en gata mitt i Jerusalems gamla stad som är kantad av en massa turistaffärer.

När man går där och inte har mörkt hår och mörka ögon blir man ständigt uppmanad att "come look in my shop".

Men det är svårt att inte titta på de gamla stenarna på gatan. Hur många tusen års steg tar det att mjuka till hårda stenar så här?

Gud ville inte ha tjafs

Här ligger de tre abrahamitiska religionernas ursprung och heliga platser. Judendom, kristendom och islam.

Alla tre ligger mitt i Jerusalems gamla stad, på löjligt nära avstånd från varandra. Jag lovar, om det inte vore så trångt i gränderna vissa dagar så kan man gå mellan dessa platser på mindre än fem minuter. Så stort och så litet.

Den gyllene kupolen tillhör Klippmoskén – Qobat al-Sakhra. Strax till höger om den, utanför bilden, ligger Al-Aqsamoskén – en av de allra heligaste platserna i islam.

Muren nertill på bilden är judarnas allra heligaste plats - Klagomuren.

Några stenkast snett till vänster om bilden ligger Den heliga gravens kyrka - en av kristendomens allra heligast platser.

En vän till mig sade: Om Gud nu placerade alla dessa tre religioners heligaste platser med bara några minuters gångavstånd emellan, då måste Gud ha menat något med det. Jag tror att närheten beror på att Gud inte menade att dessa tre religioner skulle bråka och tjafsa och kriga sinsemellan.

So true.

Om man dessutom ägnar lite tid att studera de tre religionerna inser man snabbt att grundbudskapet är detsamma.

Sedan är det en annan sak att folk alltid ägnar sig åt detaljtolkningar.

På det stora hela vill alla människor ha samma sak: Kärlek, omtanke, familj, vänner och ett gott liv i värdighet och respekt.

Att hävda att den ena, eller andra eller tredje religionen inte vill ha ett sådant liv är bara korkat.

Oudspelare i Damaskus


Nu har jag äntligen hittat en snabb internetuppkoppling som det funkar att lägga ut filmsnuttar med. Ok, den är rätt mörk, så det blir mer som en ljudfil.

Det är i alla fall oudspelaren i Damaskus som jag skrivit om tidigare. Han med det slemma leendet. Men han spelar fint i alla fall.

Helt vanlig utsikt

Så här kan det se ut i Jerusalems gamla stad när man tittar ut genom dörren.

En ganska vanlig utsikt, varken extremt ful eller särskilt fin. Finns både bättre och sämre.

Att man bor tätt inpå varandra märks när musikergrannen spelar musik så att det dunkar genom väggarna, eller när grannkvinnan nedanför gormar på sina barn.

Ibland hör man kyrkklockor, ibland moskéernas kallelse till bön, ibland palestinska frihetssånger.

De judar som ockuperat hus i gamla stan är tystare, i alla fall har jag aldrig hört dem spela kampsånger på hög nivå. Men de har kanske inget behov av det, eftersom det finns flera hundra övervakningskameror i gamla stan och k-pistbeväpnade soldater dygnet runt till deras service.