Saturday 15 December 2007

På väg mot klagomuren

Sådana här killar ser man ofta vid Jaffa-porten i Jerusalems gamla stad. Alldeles intill ligger Davids torn. Jaffa-porten ligger närmast de judiska delarna av Jerusalem som inte ligger i gamla stan, vilket innebär att de som tar den vägen inte möter allt för många palestinier.

De två killarna är på väg mot Klagomuren. När jag tog bilden var det sabbat, den judiska helgen som varar från fredag kväll till lördag kväll. Sabbaten utannonseras med tut över stan. Ungefär som svensk krigsvarningsövning varje måndag i början av månaden.

Just de här killarna är ganska modesta för att vara ortodoxa judar, eftersom de inte har långa krulliga lockar vid tinningarna.

Man ser också ofta män med kvarnhjulshattar på huvudet, alltså iklädda det gamla östeuropeiska modet för män som rådde på 1800-talet. Det finns säkert en massa sociologiska undersökningar som har utrett varför ett sådant gammaldags mode konserverats.

De ortodoxa judarna går klädda likadant året runt. Särskilt sommartid blir det mycket varmt, temperaturen i Jerusalem passerar då oftast 35-40 grader.

No comments: