Tuesday 18 December 2007

Uppgradering av Books @ Cafe

Det är ju lysande! Det gamla kända stället Books @ Café vid första cirkeln i Amman (ett av få ställen som kan liknas vid en lite alternativ bar-restaurang), har uppgradets så pass att det nu finns gratis trådlöst nätverk!

Så nu sitter jag här mitt på stället och uppdaterar, har precis tagit bilden med mobilkameran och bluetoothat över till datorn. Jag gillar teknik!

I bottenvåningen finns en bokhandel med böcker man inte hittar på många andra ställen här. På övervåningen har allt fräschats upp till moderna nivåer. Glitterkula i taket, tunna bandgardiner och till och med en bardisk.

Från terasserna har man som vanligt fin utsikt över glittret från alla hus på några av Ammans kullar, men på vintern är det faktiskt för kallt att sitta ute, även om många tror att det ständigt är 30 grader eller mer i Mellanöstern. Men glöm det. Det snöar ibland i Amman.

Ytterligare nymodigheter är en rökfri avdelning, något som inte tillhör vanligheterna här omkring. Men i den inre avdelningen får man röka, och det röks vattenpipa.

Kampen om Silwan

Strax utanför porten närmast klagomuren ligger en del av Jerusalem som heter Silwan, länge dominerad av palestinier. En ganska ful och sunkig del av staden.

Sedan många år håller allt fler judiska bosättare på att ta över. Det är också vanligt att judar köper hus av palestinier till ruskiga överpriser.

Dessa palestinier är garanterat inte populära bland sina landsmän, men fattigdom och brist på inkomster gör att vissa ibland säljer.

Silwan är viktig för judarna då det finns en massa religiös historia där. Kampen hårdnar och det ryktas om planer om att etniskt ha rensat Silwan från palestinier till omkring år 2020.