Wednesday 4 April 2007

Tisdag 3/4 Strejk i Marrakech


Folk är inte dumma i huvudet. Vad gör man om man vill få fram sitt budskap så tydligt som möjligt när man till exempel tänker strejka? Jo, passar på den vecka då ens tjänster behövs som mest.

Idag började alla taxi- och busschaufförer strejka. Det finns inte en taxi att uppbringa i hela stan, just den vecka när det är massvis av turister här. Smart drag.

Enligt vissa uppgifter protesterar chaufförerna mot att det alltid är de som blir anklagade om en olycka inträffar, oavsett om det stämmer eller inte. Andra uppgifter gör gällande att det handlar om att de som levererar bensin till mackarna vill ha löneökning. Något är de helt klart missnöjda med.

Strejken väntas pågå tre dagar. Alltså tisdag, onsdag och torsdag den vecka då stan är knökfull med påskturister. Som tur var köpte en kompis en moppe idag, så hon kan skjutsa ut mig till flygplatsen så att jag kan byta min biljett.

Igår hörde jag ett illasinnat rykte. (Falskt eller sant, vem vet?). När kungen är här händer det att grupper av kvinnor och barn ”demonstrerar” på gatorna för att ”hylla” honom. De bär bilder av honom och tågar runt vid palatset. Detta lär inte ska förekomma någon annanstans än i Marrakech enligt min uppgiftslämnare som har god lokalkännedom.

Enligt denna person är det fattiga kvinnor och barn från medinan som tvingas ut på gatorna av polisen. (Som av någon anledning vill få kungen att tro att marrakechborna är extra hängivna, fråga mig inte varför, jag har ingen aning).

Gör inte kvinnorna som polisen säger blir de trakasserade. En annan person som sett dessa demonstrationer, berättade att kvinnorna inte direkt ser entusiastiska ut, så kanske stämmer det illasinnade ryktet... Kan det vara så medeltida feodalt larvligt år 2007 att en kung måste ”smickras” med folkets uppvaktning på det här sättet?... Förresten vem var det som sade: ”Folkets jubel - min belöning”?

Såg en rolig sak ikväll på Djema el Fna. I arabiska länder står man gärna i en cirkel och klappar händer och dansar lite, samtidigt som en eller två personer dansar inne i cirkeln. Ikväll på torget såg vi en sådan cirkel, men alla männen som deltog gick på kryckor, och i mitten dansade en av dem, också han på kryckor. Han dansade genom att stödja sig på kryckorna och svänga benen fram och tillbaka. Alla hade jättekul och skrattade asmycket. Galet glatt.

Och på tal om idoga försäljare som man kan bli galen på i basaren gick jag förbi en påstridig typ som prompt ville att jag skulle titta i just hans affär. Han körde en lite annan stil.
Be a little bit optimistic” var hans desillusionerade kommentar för att locka in mig att köpa något av honom.
Nästa gång jag går förbi ska jag säga ”be a little optimistic, insha’allah I will come and look in your shop after 100 years”.
Man ska prata med bönder på bönders vis, eller hur löd ordspråket.