Wednesday 11 April 2007

Tisdag 10/4 Attack & kungayra

Jaha ja. Inga trevliga nyheter idag. Kortfattat fick man veta att fyra terrorister dog i Casablanca när de jagades av hemlig polis. Tre sköts till döds av polisen, en exploderade sig in i en annan tillvaro. Minst en polis och ett barn omkom och ett tiotal andra personer skadades. Tillslaget hade något att göra med bombningen av ett internetcafé Casablanca den 11 mars i år. Varför de var terrorister och vad de hade för syfte fick man inte veta... Kanske vet ni i Sverige mer om detta?

För att balansera upp det hela till en mer lättsam nivå köpte jag en av de största damtidningarna i Marocko, Citadine. På omslaget en bild på kungen och hans fru prinsessan Lalla Salma. Lalla är en fin titel, betyder ungefär ”dam” eller ”lady”. (Jag vet inte varför Salma inte får vara drottning? Kanske för att hon inte är av kunglig börd utan ”bara” från en ”fin” familj i Fez? Kommer hon aldrig att få bli drottning? Ja ja, strunt detsamma).

Den "lockande" rubriken på omslaget lyder: ”Exklusivt reportage. I den kungliga familjens intimitet”.

Landets tidningsstånd är den här månaden tapetserade med denna tidning, på vissa ställen hänger det till och med specialtryckta stora affischer av omslagsbilden.

Kungafrossan beror på att kung Muhammed VI och hans fru fått sitt andra barn, en flicka som fått namnet Khadija. (Hon kallas alltså Lalla Khadija). För att fira det hela benådade kungen ett antal fångar, som släpptes ur fängelse.

Troligen är det ingen slump att flickan döptes till Khadija. Kungen har en grannlaga uppgift i att försöka balansera mellan att modernisera landet och tillfredsställa mer konservativa krafter. Namnet är en signal till de konservativa att kungen är en god troende muslim. Khadija var nämligen profeten Muhammeds hustru och den första kvinnliga muslimen. Ansedd som en mycket god sådan.

Men kungafrossan beror också på att det är typ första gången som kungafamiljen släppt in pressen så nära på sig, så i alla tidningsstånd ser man folk som står och tjuvläser. (Mitt exemplar var ganska sönderläst upptäckte jag först när jag kom hem). Den nya prinsessan Khadija föddes i slutet av februari i år och hennes storebrorsa kronprisen, som är fyra år, heter så klart Hassan.

Så klart, för kungarna i Marocko har det senaste århundradet antinget fått namnet Muhammed eller Hassan. Varannan gång Muhammed, varannan gång Hassan. Inga namnproblem här inte. Han som är kung nu är Muhammed den sjätte. (Hans farfar, som jag skrev om igår, var Muhammed den femte).

Däremellan kom Hassan den andre, nuvarande kungens farsa. Då är det logiskt att Hassans barnbarn, den fyraårige kronprinsen, också fick namnet Hassan. Han kommer att blir Hassan den tredje den dag han blir kung. Enkelt och smidigt.

Inne i Citadine kan man läsa en artikel om hur ofantligt avantgardistiskt och nydanande det är att kungen tillåtit att pressen får ta bilder på hans fru och barn, plus övriga kungafamiljen. Sådant var totalt otänkbart tidigare. Det är en ny epok som har inletts i Alawitdynastin, utropar tidningen fascinerat. Och de har rätt i. Tidigare kungars fruar visste folk knappt namnet på. Än mindre syntes de i tidningar. De var i princip helt osynliga för allmänheten under hela sina liv. (Kanske rätt skönt för dem).

På bilden poserar alltså hela kungafamiljen. Den består av kungen, hans fru, deras två barn, samt kungens tre systrar och enda brorsa. Intressant att notera att fruar och makar till prinsessorna och prinsen inte tycks räknas till kungafamiljen, de fick i alla fall inte vara med på bilden.

Den marockanska kungafamiljen är i alla fall extra fin, anses det. Detta då de säger sig härstamma i direkt nedstigande led från profeten Muhammed (hur det verkligen är bevisat vet jag inte), samt att de är den kungaätt som regerat längst i världen, i 377 år.

Det finns en annan arabisk kungätt som också hävdar att de är ättlingar från profeten, och det är den jordanska kungafamiljen. Men de har bara varit kungliga sedan det ottomanska imperiet föll i samband med Första världskriget och de europeiska kolonialmakterna tyckte att det skulle vara lämpligt att importera en familj från det område som nu är Saudiarabien (inte då), en familj som fick ett nytt - och helt nyskapat - land att vara kungar i, alltså Jordanien. (Inte så konstigt att många jordanier inte tycker att kungafamiljen hör hemma i landet, det tycks ta något fler generationer för att ”respekten” ska rota sig).

Nåväl.

Nu räcker det väl med kungaskvaller för den här gången. Kanske till och med för evigt. Värsta Svensk Damtidningsrapporteringen. Trodde ni inte om mig vad? (Men lite historiekunskap fick ni på köpet). Och jag som inte ens läser Svensk Damtidning hos min frissa. Hon har nämligen bara VeckoRevyn och Hänt i Veckan. (Som jag läser).

Förresten är de marockanska damtidningarna inte lika utslätade som svenska. De innehåller ofta många och utförliga artiklar om mer eller mindre tabubelagda eller "utmanande" ämnen, om allt från våld mot kvinnor, homosexualitet (förbjudet inom islam), till vilka positiva effekter förändringarna i familjelagstiftningen innebär för kvinnor. I praktiken är de ganska feministiska och tycks ha som ambition att utbilda och informera kvinnor om deras rättigheter. "Dolt" bakom en glättig fernissa. Smart.