Wednesday 30 September 2009

Syriatel & fingeravtryck

Ännu mera modernitet. Ett av det statliga mobilforetaget Syriatels kontor i Damaskus. Nummerlapparna ropas upp av en automatisk röst och kontoret är fräscht och modernt. Man kan till och med skaffa sig mobilt bredband numera. Inte illa med tanke på att det knappt fanns ett syriskt mobilnät 2002, och att det då absolut inte fanns roamingavtal med andra länders mobilföretag. När man då, 2002, passerade gränsen till Syrien var det som att åka in i ett stort svart mobilhål. Först när man lämnade landet och kom över till Libanon eller Jordanien fungerade mobilen igen. Allt är dock inte bra idag: För att få köpa ett kontantkort här måste man visa både pass eller ID och ge sina fingeravtryck. Gissar bara vart den informationen förs över. Inte lär den sparas i någon dammig låda på Syriatels kontor.

Var är konferensen?


Sedan har de någon sorts konferens här just nu. Staden är tapetserad med de här affischerna. Kanske pågår denna "extraordinära internationella" konferens överallt, vad vet jag? Någon annan platsangivelse än Damaskus finns inte för de "kommunister och arbetarpartier som solidariserar sig med palestinierna och arabiska frågor", som det står på affischen, fast det kanske är svårt att läsa. Hur som, man anar ju att inte alla vill ge sig tillkänna hur som helst.

Lapplisan skulle bli galen

Som sagt var. En hel del är rätt "flexibelt" här omkring. Eller oorganiserat om man så vill. Eller bara lite lagom mänskligt, beroende på vilket perspektiv man väljer. En lapplisa skulle nog få krupp av den har parkeringen, en som parkerat mot trafiken, och en som trängt sig in på sniskan på en alldeles för liten plats. Men det funkar faktiskt, förbipasserande bilar kommer förbi, och folk som promenerar går ändå inte alltid på trottoaren.

Uppdaterade trafikljus

Sådana har uppdaterade trafikljus har vi inte hemma. Borde kanske vara något att införa för stressade storstadsbor. Bilisterna får hela tiden veta hur många sekunder det är kvar till att det blir grönt ljus, samt hur många sekunder det är kvar att köra innan det blir rött igen. Just i den här korsningen var det 30 sekunder rött och lika många grönt.

Från regn till sol

När mitt plan lyfte såg det ut som på bilden till vänster. Strax innan vi skulle landa var det lite torrare och soligare. Från några plusgrader till högsommarvärme för oss på några timmar. Den normala sommarvärmen här är 40-45 grader. Inte konstigt att det ser helt uttorkat ut.

Seeeeegt med flexibelt


Nätet är extremt långsamt här i landet. Och "egentligen" ska det inte gå att komma in på blogspot, men med lite trixande går det, till priset av en ännu långsammare uppkoppling. Det är ett riktigt kass nätplejs jag hittat. Finns faktiskt bättre, även om oxo de är kassa. Alldeles nyss gick elen och allt jag skrivit försvann. High tech ;-).
Fast så illa är det inte - det finns en massa high tech-saker som fungerar. Återkommer om det.
För övrigt har det införts en lag som säger att alla som går till nätcaféer måste registera sig med sitt ID eller pass. Det hänger en sådan stooor skylt bakom mig. Men det är flexibelt här - hittills har jag inte blivit ombedd att visa något leg. Bilden är inte från där jag sitter, bara en generell skylt från ett annat internetställe.

Ahlan wa sahlan


Ahlan wa sahlan, alltså hej och välkomna igen! Syrien har hängt med, redan på flygplatsen informeras man om svininfluensan, att man ska vara uppmärksam på om man har feber typ.
Passkontrollen tar evigheter, trots att köerna ser korta ut. En massa pilgrimmer återvänder från Mecka och de sitter i stora grupper på golvet och väntar på när deras informella reseledare sköter passkontrollen. En gubbe tar 30-40 pass med sig till passkontrollanten. Det är lurigt för andra resenärer, for köerna ser korta ut, men är i praktiken långa. Det tar evigheter att få 40 pass stämplade. Dessutom går de här reseledarna inte till kön för grupper, utan de blockerar alla köer, grrr! Utlänningar får däremot inte gå till alla köer.
Och i väntan på kontrollen passar vissa på att be i ett hörn.