Saturday 7 November 2009

Spöregn i Damaskus


Efter en månad med stekande sol varje dag och temperaturer på över 30 grader dagtid kom hösten eller om det är vinter. Mycket regnande i fyra, fem dagar, med översvämningar på gatorna. Avloppssystemet tycks inte vara anpassat till stora mängder regn. Gubbar sågs skyffla vattnet till avloppsbrunnarna. Folk stannar hemma från jobbet. Allt för en bra ursäkt för att slippa jobba eller gå till skolan. För att inte tala om de få dagar det snöar lite blask, då står hela stan nästan stilla och att stanna hemma är något som ses som normalt. Dock har det inte snöat än, och efter dagarna med regn är det åter runt 20-25 grader dagtid när solen skiner. Helt klart en utståelig höst. Men har man inte värme hemma, vilket sannerligen inte alla har, blir det kallt och rått inomhus kvällar och nätter.

Storpotäterna


Sådana här bilder ser man lite varstans på bilar. Det är landets Storpotäter. Han i mitten är högsta Storpotät. De andra är hans potät-brorsor. Någon av dem är tydligen storpotät för typ något militärt. Den andra vet jag inte.
Vissa syrier gnäller lite i smyg över folk som smörar genom att sätta upp dylika bilder i sina bilfönster eller på väggar på kontor eller i affärer. Men ingen skulle uttala någon kritik offentligt.
Man skulle kunna göra en analys av hur dessa Storpotäter framställs på de officiella bilder som finns uppsatta utanför myndigheter och departement. Ibland ser de tuffa ut som här. Ibland ser man bilder på den högsta Storpotäten utan solglasögon, där han ler och nästan ser gullig ut (typ utbildnings- och barnfrågor). Andra bilder på honom utan solglasögon kan vara för typ handelsfrågor, då han har en grå kostym på sig och har ett uttråkat neutralt ansiktsuttryck. När det gäller de hårda frågorna, som armén och liknande, har han alltid pilotglasögon och tuffa kläder på sig. Helt klart har någon tänkt till över hur han ska framställas.

Mera gatukonst


Den här bilden kan jag i alla fall tyda. Den stora krumelueren är bokstaven "k som den skrivs i slutet av ett ord. (I mitten ser den annorlunda ut).
Den lilla texten nedanför, som är översatt till engelska bokstäver (som om det skulle hjälpa om man ändå inte förstår arabiska), betyder "allt är skit".
Undrar vem som tycker det?
Kanske det Hamra-baserade hip-hop-kollektivet Fareeq al-Atrash, som ska uppträda ikväll. Synd att jag inte hinner se det uppträdandet, skulle vara kul att se och höra hur det går till när libaneser rappar.

Vanlig gata i Hamra


Stadsdelen Hamra i Beirut är trevlig, även om det också finns andra trevliga stadsdelar. Stämningen i Hamra är avslappnad, det är nära till vattnet och promenadstråket Cornichen, många små trevliga affärer och barer och klubbar som inte är så pretentiösa som vissa ställen i Beirut kan vara. I Beirut är det showoff och bling-bling som gäller. Allt är mycket dyrt också. Libaneserna gillar att visa att de har pengar. Männen ska ha stora flotta bilar, kvinnorna ska vara supermejkade i flashiga kläder, och när de kommer upp i åldrarna ser man många som är plastikopererade. Stela leenden och konstigt utsträckta ansikten är inte en ovanlig syn häromkring. Måste dock säga att dessa stela ansikten ser lite makabra ut.

Gatukonst i Beirut


Det tycks pågå någon sorts aktivitet kring gatukonst i stadsdelen Hamra i Beirut. Jag ser figurer i samma stil lite överallt. Synd att jag inte förstår allt, men det jag förstår är att kvinnan med de svarta solglasögonen är den super-berömda egyptiska sångerskan Oum Khoulthoum, som dog på 1970-talet och som fortfarande spelas varje dag överallt i alla arabiska länder. Låter överdrivet, jag vet, men det är sant.
Även om jag kan läsa pratbubblan förstår jag inte riktigt vad det står där. Får ta reda på det och återkomma. Den blå handen till vänster är Fatimas hand, och smycken och dekorationer med Fatimas hand syns lite varstans, handen är ett skydd mot det onda ögat. Dock kanske inte denna, som tycks ha fått en annan, mer modern betydelse. Vad ugglorna och Musse Pigg har med saken att göra har jag ingen aning om.

Uppdatering: Nu har jag fatt reda pa att det Oum Khoulthoum sager ar nagot mycket fult, tydligen titeln pa en "dalig" sang, vilket ju blir valdans hadiskt eftersom Oum Khoulthoum ar en sadan hyllad legend. Och Musse Pigg sager tydligen det Storpotaterna ofta sager pa sina storaffischer runt om i landet har, namligen "Vi ar med er". Samt undertecknat av en "bomb", dar det star "folket". Mycket kul, hehe.

Nära cykelkrock


Här i Medhat Basha, den andra stora marknadsgatan i Gamla stan i Damaskus, en liten pyttig gränd, inte ens en meter bred, stod jag och spanade lite smålömskt, för att försöka fotografera folk utan att de tänkte på det. Men det blev lite "straff" direkt, plötsligt svängde det inte en cyklist i den lilla gången, som jag knappt skulle kalla gränd ändå och höll på att köra på mig. Det var nära ögat. Sedan gick det inte att stå där och försöka vara osynlig fotograf av typen fluga-på-väggen.