Sunday 4 October 2009

Billig restaurang


Har kan man äta prisvard arabisk mat. De har både restaurang och takeaway. Herrarna som jobbar här är kanske en smula väl konservativa, hälsar ibland lite småstelt pa kvinnor - av "respekt", som det heter, för konservativt troende män ska hålla sig undan kvinnor de inte är släkt med.
Men det är hyfsat billigt, en rätt för kanske 20-30 kronor. På menyn finns allt fran kyckling med ris, shawarma, små köttpiroger, till fårhjärna (nu med prickar på "a" i "får) och fårtestiklar (även här nu med prickar på "a":et). Det är vid sådana tillfällen de vegetariska alternativen blir alldeles oemotståndliga...

Olaglig uteservering


I en mindre fin del av staden, som påminner om den gamla staden, röker man vattenpipa på en uteservering, som svämmar över mer än tillåtet. Här sitter lite mer långhåriga män och folk som ser ut att inte vara de mest anpassningsbara. Plötsligt kom två beigeklädda man med auktoritet och ställde sig på andra sidan gatan och stirrade uppfordrande på uteserveringen. Lika plötsligt började personalen hastigt skyffla undan gäster och bord till ett markant mindre område. Flytta, flytta, ihop med borden, bort med gäster, stapla stolar. Inte tillåtet att ha så stor uteservering. Efter en kvart, tjugo minuter när allt motats ihop i en klump, gick de auktoritära herrarna. Lika snabbt svällde uteserveringen igen.

Landets enda shoppingmall


Inom några dagar är det stor invigning av landets enda "riktiga" shoppinggalleria. Den började byggas för några år sedan, nu har den byggts ut. Massvis med dyra affärer, som de flesta troligtvis inte har råd att handla i. En möbelaffär med svulstiga möbler i modern stil, lite som arabisk W8, för dem som vet vilken affär det är. Men copyright finns inte här, därför får man inte fotografera möblerna och inte heller finns det någon möbelkatalog. Vore det så, skulle de mycket speciella möblerna säkert säljas som billig kopior inom några veckor i andra affärer, och det vill inte affärsinnehavarna riskera. En soffa kostar motsvarande 20.000-30.000 kronor, otroligt dyrt för att vara här. Det tar nog tid innan Ikea etablerar sig här.
I bottenvåningen av gallerian finns landets enda stora snabbköp. Också det dyrt, men man kan köpa västerländska ostar som brie och de har ett större utbud än de små kvartersaffärerna som annars är enda alternativet.

Spelklubb


Sådana här spelklubbar finns lite varstans. I rummet längst ut mot gatan sitter männen, längre in är "familjeavdelningen", där även kvinnor får sitta. Himla "schysst" att de andå får vara med...
Folk sitter här i timtal och hänger och umgås. Spelar schack, pratar lite strunt, spelar kort eller olika brädspel, röker lite vattenpipa och tar en kopp kaffe, te eller sötsliskig fruktdryck. Rökning inomhus är tillåten överallt här. Just i den har lokalen är taket fiffigt nog öppet över en stor del av lokalen, så det är inte så illa som det låter.

Lyxig brunch

På fredagarna kan man lyxa till det med en dyr brunch om man vill. Stekt halloumi, fetaost, tjock yoghurt, zatar (en sorts timjanpulver man ska doppa bröd med olja i), och lite annat som synes.
Drygt 500 syriska pund för detta, med kaffe och juice, motsvarande 75-80 kronor. Dyrt för att vara här, när en normal lön kanske är 10.000-15.000 pund i månaden. Men så sitter det också bara västerlänningar och rika syrier med barnflickor från Filippinerna här och äter den dyra brunchen på det fina stället. Många tar med sig sina laptops, trådlösa nätverk har blivit en trend på många flashiga ställen. Sådant gillar vi, även om det givetvis inte går att komma in på webbsidor som anses "dåliga" av olika anledningar. Men i alla fall, bättre än ingenting.

Fredag = tomma gator



Fredag har är som söndag. Gatorna är tomma, alla är hemma. Vad de gör kan man undra, staden är extremt lugn. Inga tutande bilar, lätt att korsa gator med vanligtvis hysterisk trafik. Den här gatan är i vanliga fall full av liv, en gågata for shopping mitt i centrala stan. Den här fredagen var allt stängt som vanligt och en pojke på cykel var bland de få som rörde sig utanför hemmet. De andra satt väl hemma och åt och gjorde ingenting.