Wednesday 7 March 2007

Onsdag 7/3 Lyxhotell i Medinan

Seg dag, sov sent och tog en promenad innan frukost. Det var ingen vidare promenad, för jag begav mig till ett helt vanligt bostadsområde dit inga turister går, så antingen blev jag uttittad eller så skulle diverse idiotkillar säga 'ca va' hela tiden, vilket de sannerligen inte gör på samma sätt mot sina medmarockanskor. Jag försökte uppfostra en av dessa ca va:are som hade den dåliga smaken att komma upp till mig, genom att på irriterad franska och arabiska tala om för honom att han minsann inte hälsar på alla okända marockanska kvinnor, jag lade dessutom till att jag tycker att många män har dålig respekt for västerländska kvinnor. Då såg han skamsen ut och slank iväg fortare än kvickt.

Strunt detsamma, turism har sina baksidor på de flesta platser på jorden, det tycks vara ett internationellt problem och inget man ska anklaga specifika länder for. Betänk bara alla idioter som florerar i de södra delarna av Spanien, Frankrike, Italien och Grekland under sommarmånaderna. (När jag var 2 veckor i Aten under off-season var grekerna inte alls lika påstridiga som de är sommartid).

I alla fall, jag pallrade mig hem och fick en god frukost av mig själv och satt sedan och pluggade i skuggan på min terass mest hela dagen.

Den feta vita katten kom förbi. Den katten har inga balansproblem eller någon höjdskräck. (Det är ungefär 15 meter ner från kanten till marken där katten står).

Jag tog också en bild på den stackars grannhunden som bor på en bakgårdsterass. Man skulle kunna tro att det är trevligt, men jag tycker det ser ut som att hunden bor i ett fängelse. Inte alls konstigt att den ylar och skäller, skulle jag ocksa göra om jag levde i samma miserabla värld som hunden. (Ser det inte ut som ett hell-hole?).

Och på tal om djur så är det en tupp som gal på morgonen i mitt kvarter. Mitt i staden! Någon av grannarna har tydligen hönsgård hemma. Andra djurarter som förekommer är ugglor eller någon sorts andra fåglar som ho-ho:ar, vilket är ganska mysigt.

Nu dags för middag någonstans med min granne...

Det blev ett schysst italiensk-franskt ställe i, Gueliz, den nya stadsdelen utanför medinan. Alla taxichaufförer var på ockerhumör igen och vägrade köra på taxameter, så vi promenerade dit. Skönt kvällsväder, som en bättre svensk sommarkväll. Vi drack lite rosevin bara för att det var så somrigt, och på tillbakavägen hamnade vi i baren på det nya lyxhotellet Hotel Les Jardins de la Koutoubia.

Det var inte jag som var suddig i kanterna, det var bara lite dåligt ljus, därav den oskarpa bilden. I baren träffade vi en marockansk man, som jobbar som kypare i lyxhotellsbaren och som bott och jobbat i Sundsvall ett år i slutet av 1970-talet. Han tyckte att det var mycket bättre att vara i Marocko, fast kompisen han åkte med till Sundsvall 1979 jobbar fortfarande kvar på samma jobb.

Dessutom kan man fundera över alla underliga jobb som finns här i världen, inne på en tjusig toalett hade någon stackare varit tvungen att bemöda sig med att lägga ut rosenblad i rätt mönster. Hur är det att ha ett sådant jobb? (Får man lägga ut rosenbladen hur man vill, eller talar chefen om det?).

I alla fall, på hotellets innergård har de en snygg pool och hela stället är tjusigt värre med fem stjärnor och vi struntar i att de rev en massa gamla riader (fina gamla arabiska hus, som är som små palats) för att kunna bygga detta lyxhotell. Money rules, som de säger i Ryssland...
Här kan man se hur tjusigt det är.

Enkelrummen kostar 1.950 dirham för en natt, kungliga sviten 10.000 dirham. Några minuters promenad bort, med lika bra närhet till Djema el Fna, ligger många enklare hotell där det kostar 100-150 per natt.