Sunday 11 March 2007

Söndag 11/3 Girihmönster

Förra veckan läste jag en artikel i Dagens Nyheter om att västerländska matematiker nu kommit på det österlänningar känt till i massvis med århundraden, ungefär sedan 1200-talet. Det handlar om de mönster som man bland annat kan se här i form av gatstenar. (Bilden här bredvid är tagen på Muhammed V-avenyn i centrala Marrakech). Det handlar om så kallade girihmönster. Nej just det, vi västerlänningar är inte så insatta i dem. Så... läs och lär!

Synd bara att artikeln på nätet inte visar de fem olika sorts byggbitar som dessa girihmönster bygger på, det var fascinerande att se. Alla bitarna har lika långa sidor, men de har helt olika form. Från varje sida går linjer till de andra sidorna, och det är dessa linjer som bildar mönstret som syns på bilden här ovan. Formen på själva byggbitarna syns inte i det färdiga mönstret, och tanken är att de aldrig ska synas. Det är strecken som bildar mönster som är det viktiga. Finurligt värre.

(Jag har också köpt ett par skor med girihliknande mönster, håller på att bli hjärntvättad av dessa mönster, ser dem överallt, men måste erkänna att jag är förtjust. Nöjd med mina skor är jag också! Vad då, jag skofreak?).

I alla fall. Det vi västerlänningar sällan känner till är att muslimerna var mycket framgångsrika och duktiga på bland annat matematik, astronomi, geografi och en massa andra vetenskaper redan på 800-talet och framåt. Bagdad var ett dynamiskt centrum för kunskap och vetenskapsmän från länder nära och längre bort samlades där. (Det var förresten arabiska sjömän som importerade kompassen till väst, från kinesiska sjöfarare).

Långt senare fick västvärlden ta del av väsentliga matematiska kunskaper utvecklade av arabiska snillen (algebra är ett arabiskt ord och det var araberna som introducerade siffran "noll" i matematiken), men är det något vi ger dem cred för idag? Inte direkt vad?

Dessutom var det arabiska vetenskapsmän och översättare som såg till att vi västerlänningar idag har tillgång till de gamla grekernas visdom, bland annat Platons och Aristoteles filosofiska tankar. Det var nämligen araberna som översatte deras skrifter så att västvärlden senare fick tillgång till dem. Tack vare dessa vetenskapsmäns ansträngningar fick vi igång nya tankar i Europa på medeltiden, vilket ledde till upplysningen och reformationen, som i sin tur banade väg till det (lyckosamma och framgångsrika?) samhälle vi har idag... Men fortfarande idag framstår det i våra skolor som att denna kunskap bara dök upp från ingenting. Det enda jag fick veta när jag gick i skolan var att araberna uppfann "nollan", mer var det inte.

Ibland kan det vara både bra att klädsamt att backa lite längre, för att inse att det finns andra som genom tiderna haft något väsentligt att komma med. Att de faktiskt gett oss viktig kunskap som är basen för vårt nuvarande samhälle och utveckling. Men det är väl inte direkt politiskt korrekt idag att hylla araberna som ett smart folk som gav oss högt stående vetenskap. Vad skulle hända om vi började se våra medmänniskor med lite mera respekt för deras historia? Skulle nutidshistorien bli annorlunda?...