Saturday 17 March 2007

Fredag 16/3 Shopping i basaren

Det har varit mycket de senaste dagarna. Har hängt runt med en massa trevliga människor och inte pluggat som jag borde, men what the hell! Idag en stor rundtur i marknaden. Har kommit över min anti-köpkänsla lite grand, köpte en snygg brun djellabaliknande skjorta. Passar både här och där (Stockholm).

Tog en massa kort så att ni kan se vad som bjuds ut här i basaren, kan också vara intressant för sådana som flyger hit och dit mellan olika ställen som Moskva och Rivieran och tycker det är kul att shoppa i basarer ;-). Vem gör inte det!

Man kan köpa allt från silver- och guldsmycken, skor, kläder av alla de slag (även massor av kopior av västerländska märken), musik på CD-skivor och kassettband, arabiska möbler och lampor i tusen olika stilar, sjalar, garner, mattor, musikinstrument, naturliga parfymoljor, härliga teer, kryddor, en massa konstiga hudvårdsprodukter och saker för icke-islamisk magi, typ torkade skorpioner på burk som dock ska användas på rätt sätt av insatta personer.

Han killen på bilden högst upp säljer en massa arabiska musikinstrument och på bilden spelar han på en gnawa-gitarr. (Den heter inte så, men jag vet inte vad alla instrumenten kallas). Det svängde rätt bra när han drog igång fast det bara är tre strängar. Gnawa är annars ett av de så kallade brödraskapen inom islams mystiska gren, sufismen. Gnaworna kommer ursprungligen söderifrån, från svarta Afrika. Varje år i juni är det en veckas Gnawamusikfestival i Essaouira, några timmar härifrån vid kusten. Det finns fler sufiska brödraskap i Marocko, men också i andra muslimska länder. De dansande dervischerna i Turkiet är också sufier. Se där, nu fick ni lära er något nytt idag också.

Mattmarknaden är en sak för sig! Jag går alltid runt och tittar på en viss sorts röda mattor, som den som ligger underst på bilden.

Jag ska börja hänga lite hos Sufian, en schysst matthandlare som jag känner lite. Snart känner jag honom mer och då får jag ett bättre pris. Det är inte Sufian på bilden, utan hans hantlangare och den mattan han håller upp skulle jag inte vilja ha. Det blir rapport från mattmarknaden en annan dag.

Om jag hade många golv skulle jag köpa hur många mattor som helst, det finns så många fina här. Idag tyckte min kompis här helt plötsligt att jag också borde köpa mig ett litet palats i Marrakech. Ja, varför inte, om jag bara hade några miljoner till övers. Någon som vill gå in och sponsra? Om jag köper ett hus här är ni givetvis välkomna att hälsa på!

Han killen som sitter och håller i något med fötterna svarvar en sorts fina pinnar i cederträ. Det gick fort som attan! Pinnarna är bra mot allehanda kräk och kryp i garderober. Just de här pinnarna ska tydligen hålla malen borta. De där malarna är konstiga, för pinnarna doftade gott.

På mösstorget, nära mattmarknaden, kan man i logikens namn köpa mössor. Det sitter en massa otroligt vältäckta tanter och säljer hemstickade mössor. Fattar inte varför tanterna just där är så väldigt täckta över ansiktet, det är annars inte så vanligt här, utom just på mösstorget. De börjar alltid med att säga att mössorna kostar 50 dirham. Sedan får man dem för 20 när man inte accepterar priset och börjar gå därifrån.