Monday 23 November 2009

Fantastisk klosterkyrka


Just det, klosterpersonalen vill gärna att besökarna deltar i meditationer och böner. Bägge varar en timme åt gången, morgon som kväll. Jag deltog i en timslång tyst meditation, som inleddes med att klostrets enda nunna ledde bönen "Fader vår". Det var intressant att höra den på arabiska och jag fattade en hel del.

Alla satt på golvet på mattor, kuddar och fårskinn i skenet av levande ljus och mediterade tyst för sig själva, eller läste ur bibeln eller någon annan bok resten av timmen. (Tror inte att någon kollade litteraturen). Vissa somnade.

Det hela var faktiskt riktigt mysigt. Allt som hördes var knarret av någon träsak som knirkade i vinddraget.
Men allt var inte harmoni. En lite udda fransk kvinna, som tidigare hade utmärkt sig med högljudda diskussioner och presentationer av sig sjalv och hennes asikter, (man fick inte vara hogljudd, det stod tydligt på flera plakat i klostret), klagade på att hennes meditationsgranne bläddrade för högt i sin bok.
Folk är verkligen känsliga ibland.

För övrigt är klostrets kyrka fantastisk. Gamla bysantiska målningar på väggarna, stilfullt utförda för cirka 1800 år sedan. Mycket vackert och imponerande. Googla Mar Musa om ni vill veta mer och se fler bilder, klostret har en egen hemsida.

No comments: