Monday 23 November 2009

Maid agency


Liksom i hela Mellanöstern har alla rika familjer en piga. Ingen slump att tjejen på bilden, som är en reklamskylt för en pigförmedling, har ett asiatiskt utseende. Majoriteten av pigorna i Mellanöstern kommer från Sri Lanka, Filippinerna eller liknande fattiga länder. Nar man ser dem på gatorna eller tillsammans med sina arbetsgivare ser de sällan glada ut.

Det handlar om kvinnor som lämnat sina barn med mormor eller farmor i hemlandet, för att i åratal arbeta i ett annat land för att försörja sina barn.

Många behandlas dessutom illa av sina arbetsgivare, som de ofta också bor hos. I Jordaninens huvudstad Amman finns i alla fall sedan ett par år en hjälporganisation där utsatta pigor kan få hjälp och stöd om de misshandlats, våldtagits eller slängts ut på gatan utan pass eller ID-handlingar av sina arbetsgivare. Utan pass eller ID-handlingar räknas de som kriminella och kan arresteras.

Ofta gör deras hemländers ambassader inte mycket för att hjälpa dem, för att inte "skada" samarbetet mellan länderna, eftersom pigornas hemländer är så beroende av pengarna de skickar hem. Särskilt lär detta gälla Filippinerna.

No comments: