Thursday 17 December 2009

Virvlande sufier


En kväll på restaurangen Haretna (vars namn betyder "Vårt kvarter") - och som konstigt nog är ganska okänd av många utlänningar här - råkade vi få se dansande sufikillar. Eller snarare en sufiman i lång vit klänning och hans adept, en tonårskille. De hade fezer på huvudet och små jackor ovanpå klänningarna.

De snurrade oavbrutet i cirka fem minuter och när de stannade skedde det med exakt precision, inte en endaste yr darrning. Mycket proffsigt. Det tar förmodligen många år att lära sig snurra och stanna så exakt. Ska lägga ut en film också på detta om ett tag.

Restaurangen Haretna ligger vid Bab Touma, den kristna delen av Gamla stan där nästan alla utländska studenter bor. Många turister strosar också runt där. Konstigt därför att man nästan aldrig ser särskilt många utlänningar på Haretna, som är både trevlig, har god mat och serverar alkhol i fin miljö, ett stort gammalt arabiskt palatshus. Men restaurangen ligger på en liten bakgata som man inte direkt passerar.

Några kvarter längre bort finns flera liknande restauranger dit många utlänningar går och som är omnämnda i gudieböcker, vilket inte Haretna är. Kanske är det just därför mest lokalbor hittar till Haretna. Nu blev det visst lite obetald textreklam. Men det bjuder jag på.

No comments: