Thursday 17 December 2009

Kristen ikon


Kanske dags för lite kristenhet så här inför jul. Som alla redan vet finns det inte bara muslimer i Mellanöstern. Både historiskt och även idag finns det även kristna av alla de sorter - protestanter, katoliker och en uppsjö ortodoxa - samt druser och andra sorts troende.

Men samtidigt kan man också säga att det sedan drygt 50 år faktiskt pågått en sorts etnisk rensning i regionen. Tänk bara på kriget i Libanon på 1970- och 80-talen, då det främst var kristna som flydde. Under Irakkriget de senaste åren har många kristna också känt sig tvingade att lämna sitt land. Och efter att en viss stat skapades efter Andra Världskriget emigerarade de flesta judar från sina hemländer i Mellanöstern. Visserligen finns det tydligen exempelvis några hundra judar än idag i Jemen och mindre kolonier i andra länder, men när det politiska klimatet hårdnar blir situationen i det dagliga livet hårdare för grupper som associeras med vissa politiska ledare, även om de små människorna inte har något med saken att göra.

Samtidigt finns det många urgamla kristna institutioner i den här regionen. Ikonen på bilden är från en kyrka i den lilla byn Seidnayya, som ligger en bit nordost om Damaskus. Där finns flera berömda kloster. Men jag borde inte fotograferat ikonen. En barsk nunna tillrättavisade mig direkt och sade att ikonen kunde förstöras om man fotograferade den. Hon menade nog i de fall fotografen använder blixt, vilket inte jag gjorde. Men jag lydde snällt och tog inga fler bilder.

No comments: