Thursday 17 December 2009

Längtar efter Konsum


Det kan låta otroligt - men jag längtar faktiskt efter Konsum och Ica!

Skälet ser ni på bilden. Detta hål i väggen är alternativet till Konsum och liknande mataffärer vi är vana vid.
De flesta mataffärer här är av typen som syns på bilden - men ofta ännu mindre än den här. Utbudet är alltid både magert och enahanda.

Enligt mina m y c k e t vetenskapliga och korrekta iakttagelser består utbudet oftast minst till hälften av skräp; godis, läsk, chips och en massa kakor fullproppade av transfetter, färgämnen och andra onyttigheter. (Av ren irritation har jag ägnat mig åt studier av mataffärerna i drygt två månaders tid).

Utbudet i dessa små s**t-affärer består i övrigt mestadels av pasta, ris, konserver till förbannelse, samt en hög med mjukost av typen Skrattande kon. Det kan se ut som att det finns mycket att välja på i affären på bilden, men titta noga så ser ni att så icke är fallet. Exempelvis nere till höger är bordet fullt av en sorts pasta. Längst ut till höger på bilden syns hela lagret av något annat.

Ibland slänger de in några flaskor rengöringsmedel, några tvålar och tandkrämstuber. Längst upp på någon hylla man inte når kan det finnas lite toapappersrullar. Utbudet av te och arabiskt kaffe kan man dock inte klaga på, men det går ju inte att endast dricka kaffe och te.

Brödutbudet är också helt kass. Det finns bara bröd av typen platt och runt, bakat av vitt mjöl. Aldrig en limpa av mörkt bröd i sikte. Knäckebröd har jag inte sett till. God ost kan man också se sig om efter i fjärran, i den här regionen äter man mest mjukost utan smak. Ok, det finns några lokala ostar som är lite bättre, men de är också rätt enahanda.

Längst in affärerna kan man hitta någon kyl med mjölk (även smaksatt sådan, med jordgubbs- eller banansmak, som om det vore något att glädja sig över), samt några burkar naturell yoghurt, som jag visserligen tycker om. Men det är också i princip den enda vara jag verkligen uppskattar i dessa så kallade mataffärer. (Gnäll, gnäll).

Det är ytterst ovanligt att innehavarna av dessa hål i väggen orkar sälja grönsaker och frukt. (Ofta sitter de och röker bakom disken och tittar på någon liten tv). Vill man ha frukt och grönt får man gå till grönsakshandlarna, som det inte direkt kryllar av i varje kvarter.

Mycket meck alltså med att få ihop en fullgod kost. Fattar inte hur det kan vara så illa ställt, när den traditionella maten är så nyttig. Men å andra sidan är förekomsten av hemmafruar och hemmavarande vuxna döttrar hyfsat stor och de ska väl också ha något att göra om dagarna.

No comments: