Friday 11 December 2009

Utsikt över Palmyra


Här får man en uppfattning om hur stort det antika Palmyra en gång var. Strukturen av en över 2000 år gammal stad. Palmyra är verkligen en oas, en bördig plätt full av palmer, mitt ute i öknen. Ok, det var inte palmer överallt, inte just där staden byggdes. Men längst bak i bilden ser man det gröna palmstråket.

Som jag sagt tidigare är det fascinerade att se vad folk på den tiden lyckades knåpa ihop helt utan byggmaskiner och andra moderna hjälpmedel. Det måste ha varit många arbetare eller slavar som blev utslitna av att stapla tunga stenar upp till 30 meter över marken. Hur fick de upp dem? Det kryllar ju inte direkt av överblivna träd att bygga byggställningar av i en oas.

Stenstaden sträckte sig från portalen längst fram i bilden, till de stora byggnaderna som skymtar i bakgrunden, Baals tempel. Runt hela staden fanns en hög mur, drottning Zenobias mur. Hon som var stursk och länge kämpade mot de kolonialistiska romarna, men till slut nesligen tillgångatogs och fördes till Rom som krigsbyte. Enligt legenden stod hon inte ut med tanken på att sitta i husarrest i ett fint hus, utan svalt sig till döds.

Men nu får det vara nog med gamla stenar för ett tag. Överdosen hägrar ruskigt nära.

No comments: