Thursday 10 December 2009

Sunkig minibuss


Vill man åka billigt tar man en så kallad service, en liten och oftast sunkig minibuss. En resa kostar allt mellan fem och kanske 15 lira, ett par kronor bara, men det enda många med en normal månadslön har råd med, trots att taxi är förhållandevis mycket billigt.

Det är inte särskilt bekvämt, man klämmer in sig där det finns plats. Fördelen är dock att man kan stiga på eller gå av var som helst, man bara hojtar till chauffören.
 Jag har inte riktigt lyckats utröna systemet för hur dessa minibussar trafikerar staden, men det finns ett sådant, troligen genom hörsägen om rutterna, för jag har inte sett något trafikinformationskontor eller liknande.

Det finns också ett fungerande betalningssystem, som är lika i alla länder häromkring, dock inte några förköpta rabatthäften eller månadskort. Kontant betalning gäller och de passagerare som sitter framtill i bussen får vara hantlangare för avgiften. De som sitter bak skickar fram pengarna till chaffisen, som alltid tycks ha simultankapacitet nog att både manövrera sitt fordon i den kaotiska trafiken, samtidigt som han växlar pengar och skickar tillbaka växel till passagerarna.

Fast jag har ju också sett trafikolyckor med minibussar involverade.

No comments: