Wednesday 25 November 2009

Ondskans axelmakt - NOT!


Nähä, just när jag skulle gå härifrån kom den snälla interntkillen med ett glas te! (Gratis och med mycket socker i). Då får jag ju stanna kvar en stund så att jag hinner dricka upp det. Folk är faktiskt himlans snälla här. I väst har folk inte riktigt lärt sig skilja på folk och politik. Vi västerlanningar här skrattar åt uttrycket "Ondskans axelmakter" när det gäller det här landets folk, för de är sannerligen så långt från det som man kan komma!

Sedan är det en annan sak med gubbarna inom storpolitiken. Vad de sysslar med är det ingen som fattar. Men jag har förstått att landets nuvarande Stor-potät faktiskt verkar uppfattas som en hyfsat hyvens kille, som rätt många hyser en viss beundran för, till skillnad från farsgubben, som inte var så hyvens alla gånger. Men den nya killen tycks verkligen försöka utveckla och förbättra landet så gott han kan, men nu är det ju inte bara han som styr i denna klandominerade region.

Men några saker har blivit bättre. Till exempel har banksystemet privatiseras. Numera finns det bankomater i vart och varannat gatuhörn. Dollar tillåts, om nu det ska ses som ett framsteg.
Han har även sett till att priserna på datorer har sjunkit drastiskt, så att fler har råd att köpa dator, (även om de inte har råd att ha internet, men så finns det ju internethak lite vartstans).
Tydligen kickades också ett gäng gamla stofiler från tekniska högskolor, för att de inte ville hänga med i teknikutvecklingen, för nu är det utveckling och modern utbildning som är ledorden.

Och så lär han officiellt ha sagt att han inte gillar att folk har bilder pa honom överallt, i bilarnas bakfönster (trafikfara faktiskt) och på andra omotiverade ställen som antyder fjäsk (min tolkning), typ i affärer och lite varstans. Det får ses som ett rätt ovanligt uttalande i en region där det är legio att tapetsera landet med bilder på respektive storchef.

Vid sitt första tal, efter att han tillträtt, sade han tydligen något storartat. Han sade att "Vi måste utveckla medbestämmandet i landet", vilket av de som läser mellan raderna tolkades som ett indirekt medgivande av att det inte finns medbestämmande än. (Fast det ju officiellt finns, eftersom både "högsta hönset" och kycklingarna i diskussionsklubben riksdagen "väljs").

Förresten: Bilden är från syriska statstelevisionens nyheter. Det är alltid liknande bilder på storgubbar som träffas och sitter i soffor med fina intarsiainfattade träbord mellan sig.

På väggen hänger ett foto... och visst finns det andra historier också, som inte är lika trevliga och rara...

No comments: