Två trappor upp finns den här utsikten. Inte så illa i solnedgången och strax efter. Moskén ligger till höger om bilden ovanför, alltså mitt emot Chez Chegrouni.
En av dem, en amerikanskt tjock kvinna, utropade fascinerat: "Wow can you belive it, they had a picture of the KING on the wall at the busstation?!?!?!"
De övriga i hennes grupp mumlade medkännnande, så hon fortsatte: "Can you imagine what it would look like if we had pictures of Bush everywhere?!?!"
Och det kunde de ju inte. Småchockade skickade de runt hennes mobilkamera och tittade på kungabilden.
Det var som att hon upptäckt världsrymden alldeles själv. Jo, visst är det lite udda för oss västerlänningar att det i alla arabiska länder sitter stora bilder lite överallt, (restauranger, caféer, affärer, busstationer, banker etc) på landets härskare. Men det gör det, och då är det inte så himla konstigt att man hittar ett foto på kungen just på en busstation. Antingen hade amerikanskan precis anlänt, eller också hade hon nyss öppnat ögonen.
I det här landet heter kungen Muhammed VI, han är cirka 45 år och fick ärva tronen av sin framlidne far som avled 1999. Givetvis finns hans bild överallt, ibland poserar han tillsammans med sin far, oftast dock själv. På vissa bilder har han vita kläder på sig (ska signalera att han inte bara är världslig kung, utan också landets högste religiöse auktoritet), ofta är han iklädd militäruniform och på vissa bilder - som den jag tog på apoteket runt hörnet - är han cool i vit skjorta och svarta solglasögon. Ibland ser man coola bilder på honom i något sportsammanhang, typ med någon fräsig bil eller så.
För att inte tala om tanken på hur folk i Sverige skulle reagera om det började sättas upp bilder på kungen och Silvia i tunnelbanan, i Pressbyrån, på pubar och restauranger, bakom kassan i Konsum, på Friskis och Svettis, och på alla arbetsplatser.
Anyways. Här tycker många att den nya kungen är modern och bra, att han gjort många goda saker för att förändra landet till det bättre. En sak som uppskattas av vissa, men som retar upp andra, är att han efter flera år lyckats få till stånd en förändring av Mudawwana, dvs den lagstiftning som reglerar giftermål, skilsmässa och vårdnadsfrågor. Alltså sådana lagar som i alla länder är eller har varit till för att kontrollera kvinnor.
Med den nya Mudawwana i Marocko har kvinnan bland annat rätt till att ta initativ till skilsmässa utan att ha en massa krångliga skäl som tidigare. Skäl som knappt gick att uppfylla i praktiken. Dessutom måste mannen också tala om utifall han gifter sig med ytterligare en kvinna. Att män har en hemlig "extrafamilj" tycks inte vara allt för ovanligt i Marocko, i andra länder hör man inte talas om det på samma sätt.
Så det är klart att den nya lagstiftningen ogillas av en del. Men det finns ju också västerländska män som tycker att det gått för långt i jämställdheten, så vi ska inte slå oss helt för bröstet. Allt är relativt och saker förbättras även utanför Sverige och EU. Även om det sker till vår stora häpnad.
No comments:
Post a Comment